Nomofobi (Akıllı Telefon Bağımlılığı) – Küresel Tehdit
Akıllı Telefon Bağımlılığı – NOMOFOBİ
Nomofobi yani akıllı telefon bağımlılığı günümüzde Amerika başta olmak Avrupa ve dünya geneli yayılmaya başlayan bir fobi türüdür. Türkiye’de psikologlar bu konuda sinyal vermeye başladı bile. Yapılan araştırmalarla uyuşturucu bağımlılığına benzediği de söylenmektedir. Günümüz teknolojileri ilerledikçe ailelerin de çocuklarıyla ilgili en çok endişelendikleri konu telefon ya da tablete düşkünlük oluyor. Biz yetişkinler bile akıllı telefonlarımızla gayet fazla zaman geçirirken çocuk ya da ergenleri bundan uzak tutmak oldukça zor oluyor. Maalesef teknoloji bağımlılığı grafiği çocuklarda sıçramalarla artıyor. Peki teknoloji bağımlılığı nedir? belirtileri nelerdir? ve bu konuda ne yapılmalıdır? gelin beraber bakalım.
Teknoloji bağımlılığı nedir?
Bilgisayar, internet, oyunlar ya da mobil cihazların aşırı kullanımıdır. Bireyin, teknolojinin zararlı sonucuyla karşılaştığı bir dürtü kontrol bozukluğu demek gayet uygundur aslında. Burada akıllı telefon bağımlılığından bahsedeceğiz.
Akıllı telefon bağımlılığı yada Dijital Bağımlılık nedir ?
Akıllı telefon bağımlılığına nomofobi denir demiştik.Dijital bağımlılığın bundan uza bir farkı yoktur.Tam olarak tanılanmamış olsa da şu şekilde bilmek daha doğru olacaktır; telefondan uzak kalamama, sıklıkla telefonu kontrol etme ve bunların getirisi olarak da uykularda ve uyku kalitesinde bozulma denilebilir. Şu an maalesef oldukça yaygındır. Yetişkinlerde de görülmesine rağmen aslında çoğu insanı en çok kaygılandıran durum çocukları oluyor.
Akıllı Telefon Bağımlılığından Kurtulmanın Bazı Yolları
çocuğunuz,arkadaşınız yada kendiniz de akıllı telefon bağımlılığı belirtileri görüyorsanız.Öncelikli olarak telefona bağlayan etkenleri araştırmalısınız. Bu yalnızlık,sosyal fobi ,dışlanılmışlık yada herhangi bir psikolojik neden olabilir.Tüm olasılıklara rağmen aşağıdaki adımları uygulayarak başlayabilirsiniz.
En çok zaman ayırdığınız bazı uygulamaları silin
Günümüzde insanlar daha çok sosyal medya da zaman geçirmektedir. Facebook,Twitter,İnstagram,Linkedin,Youtube gibi uygulamalar bunların başlıcalarıdır.Bunları akıllı telefonunuzdan kaldırın. Yada yapabiliyorsanız periyodik aralıklarla kullanın.
Telefon Bildirimlerini Kapatın
Telefonunuzun dikkatinizi en çok çektiği etkenlerin başında gelmektedir.Merak duygunuzu kullanmakta ve size psikolojik bir baskı kurmaktadır.Telefonunuzun ayarlarından bildirimleri sessiz moduna geçiriniz.
Sevmediğiniz Bir Telefon Kullanın
Günümüzde marka yarışları ve popülarite akımları telefon piyasasını da kontrol altına almış bulunmaktadır. Samsung,Apple(İphone),Huawei,LG. gibi telefon markaları ürünlerine cazibe katmak adına yeni ve trend oluşumlara gitmektedir. Telefon seçimi direk ilgi ve duygular ile bağlantılı olduğu için sevmediğiniz bir telefon markası kullanırsanız.
Telefonunuzu Yatak Odanızdan Uzak Tutun
Özellikle yatmadan önce yada sabah erken saatlerinde telefonunuzun size yakın bir alanda olması ve bir bildirim yada bir göz atayım demekle başlar her şey. Sonrasında bu saatleri bulabilmektedir.O yüzden böyle bir duruma mahal vermemek için telefonunuzu yatak odanızdan uzak tutun.
Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı
Aslında seanslarımızın çoğunda şunu görüyoruz. Kişiler bize genellikle telefona tablete çok bakıyorlar diye geliyorlar. Fakat biraz konuşulduğunda şunu öğreniyoruz. Anne baba kendi konfor alanlarında kalabilmek için bunu çocuğun önüne sunuyor. Ve gittikçe artan bir grafik izleniyor sonrasında. Bir süre sonra anne baba o konforu görünce ve çocuk da o renkli dünyada gezindikçe çift taraflı mutluluk getiriyor fakat bu mutluluk uzun vadede daha büyük mutsuzluklara sebep oluyor. Çocuk tablet ya da telefonsuz hiçbir şey yapmak istemiyor, örneğin yemek yemek gibi. Aslında uzmanlar olarak önerimiz şudur; çocuğunuzu takip edin. Bu renkli dünyada bizim bile çıkmamız çok zorken ve artık her yerdeyken çocukların da çıkması oldukça güçtür.
Takip Edin. Çocuğunuz Akıllı Telefon Bağımlısı Olmasın.
Akıllı telefon bağımlılığı ile oluşacak nomofobi çocuğunuzun hayatını karartabilir.Bu yüzden tüm gelişim alanlarında çocuğunuzu takipte kalın. Bireysel farklılıklar tabii ki olacaktır. Ama genel olarak sosyal gelişiminde dil gelişiminde normal seyrinde ilerliyor ve günde ortalama 1 saati geçmiyorsa çok da sorun oluşturmayacaktır. Fakat yine burada da önerimiz şudur; çocuğunuzla vakit geçirin. Sizinle bir şeyler paylaşmasına müsaade edin. Aileyle vakit geçirmek onun için tablet telefondan daha zevkli olsun. Ve kesinlikle elindeki ekrana manipüle olmasın.
Eğer başınızda böyle bir sorun varsa ve tüm çabalarınıza rağmen üstesinden gelemiyorsanız durumu uzman psikologlarımız ile ücretsiz olarak paylaşmak için tıklayınız.