Esrar Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum ve Emdr Tedavisi
GÜNÜMÜZDE EN ÇOK KULLANILAN YASADIŞI MADDE: ESRAR
Esrar Nedir?
Bazı ülkelerde yasal olan ancak ülkemizde yasadışı olarak kullanılan esrar Hint keneviri bitkisinden elde edilen uyuşturucu bir maddedir. İşleniş biçimine göre farklı isimlerde anılır. Esrar en sık marihuana, ganja ve ot olarak anılmaktadır. Esrar içmek diğer uyuşturucuların kullanılmaya başlanmasında bir kapı görevi görür. Yani insanlar genelde eroin, kokain gibi maddelerin kullanımına öncesinde esrar içerek geçiş yapar.
Esrar kullanımına en yaygın ergenlik çağında başlanılır çünkü ergenlik dönemi kişilerin risk almaya en yatkın olduğu dönemdir. Bu dönemde aileler çocuklarıyla ilgilenmeyi ve onlara destek olmayı ihmal etmemelidir.
Esrar Bağımlılığı Nedir?
Kişinin uzun süre esrar kullanması sonucunda esrar bağımlılığı oluşur. Esrar bağımlısı olan kişi artık esrar içmediğinde vücudunda yoksunluk belirtileri görülmeye başlamıştır. Yoksunluk belirtileri ortaya çıkana kadar kişi bağımlı olduğunu kabul etmeyebilir.
Esrarın Etkileri Nelerdir? Vücutta ne gibi değişikliklere yol açar?
Öncelikle esrarın zararsız olduğu, ‘ottur, zararı yoktur’ gibi düşüncelere sahip olan insanlar var ve bu tamamen yanlış bir algıdır. Esrar da diğer uyuşturucu maddeler gibi zararlı ve bağımlılık yapıcıdır.
Esrar kullanan kişilerde iki durum gözlenir: Ya olur olmaz her şeye gülerler ya da derin bir çöküş ve panik halinde olurlar.
Esrar kullanımı sırasında görülen diğer belirtiler:
– Ağız kuruluğu
– Kişinin göz bebeklerinin büyümesi
– Kusma ve dolaşım sistemi sorunları
– Kalp atışının hızlanması ve kasların gevşemesi
– Kişinin gözleri kızarır
– Refleksleri ve hareketleri yavaşlar
– Yolda düz bir şekilde yürüyemezler, denge kaybı yaşanır
– Işığa ve müziğe karşı hassasiyet
– Kişinin zaman algısı bozulur -zamanın çok hızlı veya çok yavaş geçtiğini düşünür-
Esrarın etkisi geçtikten sonraysa kişide halsizlik, yorgunluk, çok yoğun bir açlık hissi ve huzursuzluk görülür.
Esrar Bağımlılığında Ortaya Çıkan Yoksunluk Belirtileri Nelerdir?
Bütün bağımlılıklarda olduğu gibi esrarda da uzun süre kullanılması sonucu vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar.
Esrar kullanımı sonrası yoksunluk belirtileri:
-Uyku düzeninin bozulması- sık sık uyuma isteği veya uyumama hali-
-Sinirli ve agresif olma durumu
-Paranoya
-Hafıza ve bellekte bozukluk
-Uzun süre belli bir işe odaklanamama
-Öfke kontrol güçlükleri
-Duygu ve düşünce bozuklukları
Kişi esrar kullanmadığı birkaç gün veya birkaç hafta içinde bu yoksunluk belirtilerinden birini veya birkaçını yaşayabilir.
ESRAR NASIL İÇİLİR?
Esrarın en yaygın kullanım şekli sarılarak, sigara gibi içilmesidir. Puro veya pipoyla da içilebilir.
Sigara gibi içilmesinden sonra diğer tercih edilen kullanım şekli nargileye benzer şekilde tüketilmesidir.
Nadir de olsa sıvı şeklinde damardan da alındığı bilinmektedir.
ESRAR BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Kişi öncelikli olarak bir psikiyatri merkezine gönderilir ve burada bazı testler uygulanarak esrar bağımlılığı tanısı konulur. Esrar bağımlılığında ilaç tedavisi, Ametem yani Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi olarak bilinen büyük şehirlerde ki merkezlerde yapılır. Esrar bağımlılığın nasıl kurtulurum diyorsanız; psikoterapi, emdr tedavisi, bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi ve irade en önemli tekniktir.
Esrar Bağımlılığı ve Emdr Terapisi
EMDR, açılımıyla “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” demektir. Psikoloğun fizyolojik temelli sistem ile rahatsız edici düşünceleri azalttığı ve sağlıklı bakış açıları kazandırdığı psikoterapi yaklaşımıdır. Bu terapide zihnimizde yer alan, geçmişe ait bizi rahatsız eden olayları ve anıları yeniden işleriz. Aslında terapi boyunca kötü, bize güvensiz ve korumasız hissettiren anıları bize güven verecek ve iyi hissettirecek yeni bilgilerle değiştirmeye çalışırız. Öncelikle danışan ile ilişki kurulur ve daha sonra hastaya iki yönlü uyarılarılar verilir: göz hareketleri, iki kulaktan ses vermek, iki yönlü dokunsal hareketler yapmak. Bunun amacı beynin sağ yarım küresi ile sol yarım küresi arasındaki bağlantıyı kurarak yanlış kodlanmış anılara çabuk ulaşım sağlayarak , yerine yeni anıları işlemektir. EMDR geçmişe, şimdiye ve geleceğe etki eden 3 yönlü ve 7 aşamalı bir terapidir. EMDR aşamalarını sıralamak gerekirse: 1-Terapinin gidişatını planlamak ve danışanın hikayesini öğrenme,2-Danışanı bilgilendirmek ve onay almak, 3-Hedefin değerlendirilmesi,4-Duyarsızlaştırma aşaması, 5-Yerleştirme, 6-Bedensel Tarama, 7-Kapanış.